piątek, 26 lipca 2013

Gatunki Kawy

  • Arabika (coffea arabica) - jest najstarszym i najbardziej powszechnym gatunkiem kawy, produkowana jest w ponad 70% na światowym rynku, gdyż jest bardziej ceniona przez koneserów. Nazwę Arabika nadał jej słynny botanik Karol Linneusz. Pochodzi z Etiopii, ale uprawiana jest na Jawie, Sumatrze, Karaibach, Afryce Równikowej, Kolumbii oraz Brazylii. Twierdzono, że jego nazwa pochodzi od arabskich kupców, którzy ją upowszechniali. Jej smak jest lekko kwaskowaty, dużo łagodniejszy od robusty, ponieważ zawiera mniej kofeiny (0,8 - 1,7%), ma też czekoladowy lub korzenny posmak. Jej ziarno ma zielonkawy kolor, jest płaskie podłużne z wyraźnym szwem. Uprawa Arabiki jest trudniejsza, gdyż potrzebuje ona lepszych warunków klimatycznych: wysokość od 2000-9000m. n.p.m., tropikalny klimat, jak również temperatura nie mniejsza niż 15°C i nie większa niż 30°C. Wysokość tego krzewu osiąga nawet 5m. wysokości i wydaje owoce cały rok. Najbardziej znane podgatunki Arabiki to: a bourbon, arabica typica, moca, maragogype, catura i inne. Najlepszym smakiem wyróżniają się ziarna Arabiki rosnące na uprawach wyżynnych, gdzie owoce wolniej dojrzewają, natomiast na uprawach nizinnych owoce dojrzewają o wiele szybciej co wpływa negatywnie na ich smak, gdyż jest on wtedy mniej intensywny i mniej aromatyczny. Ze względu na intensywność smaku i zapachu stosujemy ją do mieszanek kaw. Ilość Arabiki w danej mieszance jest dla konsumenta bardzo ważna, gdyż dzięki temu wie, która kawa jest lepsza. Im więcej Arabiki w mieszance, tym kawa ma intensywniejszy smak.
  • Robusta (coffea canephora, coffea robusta) - jest dużo gorszym gatunkiem kawy niż Arabika, ale jest też od niej wydajniejsza i szybciej rośnie (około 10-11 miesięcy). Jest dużo tańsza w uprawie, gdyż jej hodowla jest dużo łatwiejsza. Odkryta została dopiero w XIX wieku. Jest również bardziej odporna na zmiany pogodowe. Najczęściej uprawiana jest w Indiach, Wietnamie, Afryce i Brazylii, lecz najlepsze jej plantacje są w Ugandzie i Zairze. Może rosnąć w miejscach, gdzie nasłonecznienie jest bardzo duże. Jest dużo bardziej odporna na wszelkiego rodzaju choroby niż Arabika. Robustę można hodować na różnych wysokościach, ale najbardziej odpowiednia to 0-700m. n.p.m. Ma gorszy smak niż Arabika, nieco cierpki, ostrzejszy i gorzki, a jej ziarna są bardziej okrągłe w kolorze żółtym, zielonym, aż po brązowy. Posiada więcej kofeiny 1,7 - 4,0%. Jako tańszy gatunek kawy Robusta jest często stosowana jako wypełniacz do innych tańszych mieszanek kaw. Ziarna zbiera się ręcznie lub używając specjalnych maszyn. Uprawia się ją w o wiele niższych partiach gór. Robustę używa się do przyrządzania kaw głównie rozpuszczalnych oraz w mieszankach espresso na styl włoski. Jej udział w światowej produkcji kawy nie przekracza 30%.
  • Liberika - gatunek uprawiany w zachodniej części Afryki. Stanowi ok. 1% światowej produkcji kawy, gdyż kwitnie bardzo nieregularnie (na jednym krzewie znajdują się ziarna dojrzałe jak i niedojrzałe) co utrudnia jej zbiory i mało plantatorów decyduje się na jej uprawę. Ma słaby aromat, i stosuje się ją jako uzupełniacz do innych lepszych kaw. Ziarna Liberiki są prawie 2 razy większe od ziaren Arabiki, są bardziej spłaszczone i maja kolor zielony.
  • Arabusta - jest to skrzyżowanie kawy Arabiki z Robustą, ma mniej kofeiny od Robusty lecz więcej od Arabiki i jest ona o wiele bardziej odporna na warunki pogodowe i szkodniki od Arabiki. Uprawia się przede wszystkim na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...