sobota, 23 listopada 2013

Zasada 4M

Zasada 4M jest nam potrzebna do przygotowania prawidłowego włoskiego espresso. W języku włoskim oznacza:
    Zasada 4M kawa ziarnista
  • La Miscela (mieszanka ziaren najlepszej jakości),
  • La Macinatura (grubość ziaren, najlepiej zmielone tuż przed zaparzeniem),
  • La Mano (umiejętności baristy, który obsługuje maszynę),
  • La Macchina (ekspres ciśnieniowy dobrej jakości).
Jest to zasada, której trzeba się trzymać podczas przygotowania idealnego espresso. Espresso to kawa, która na pierwszy rzut oka kojarzy nam się z Włochami, ale to nie oznacza, że nam (ludziom nie mieszkającym we Włoszech) nie wyjdzie tak aromatyczna i przepyszna kawa. Aby tak się stało wszystko musi być dobrej jakości, a te cztery elementy zasady 4M muszą być spełnione. Ekspres do kawy musi być zadbany i systematycznie czyszczony, ziarna kawy muszą być dobrej jakości i zmielone równomiernie. Tak przyrządzone espresso pozwala wydobyć z kawy prawdziwy smak i aromat w małej filiżance. Zbyt drobno zmielona kawa jest gorzka i przypomina spalony smak, za grubo zmielona jest wodnista i pozbawiona pianki.

4 komentarze:

Anna Grzelak pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anna Grzelak pisze...

Uwielbiam kawę, a jedną z moich ulubionych jest świeżo mielona, przygotowana na bazie metody przelewowej. Taką kawę przyrządzam w specjalnym dzbanku, który nabyłam swego czasu na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. Naczynie umożliwia przygotowanie kawy przez przelanie gorącej wody przez zmielone ziarna. Tak powstały napój jest bardzo delikatny i wyrazisty w smaku. Polecam go każdemu miłośnikowi kawy.

Samira pisze...

Fajna zasada na przygotowanie pysznego espresso, nie znałam jej wcześniej. Dziś zrobiłam kawę z jej wykorzystaniem i smakowała jak z najlepszej restauracji. W domu ekspres ciśnieniowy marki De’Longhi i w końcu wykorzystuję go w pełni. Tu jest fajny poradnik o tym, jak zrobić espresso https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/jak-zrobic-perfekcyjne-espresso-w-domu.

Queen pisze...

Dzięki za fajny poradnik, w końcu wiem, jak zaparzyć właściwą kawę. Dodatkowo natrafiłam na fajny poradnik
https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy z którego dowiedziałam się, jak serwować kawę. Lubię pić kawę, a podana estetycznie w pięknej filiżance o wiele lepiej smakuje!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...