Kawa jest jedną z najpopularniejszych używek. Nie jest dokładnie stwierdzone czy picie kawy działa na nasz organizm pozytywnie czy też negatywnie. Zależy to głównie od naszego trybu życia, płci, wieku, czy też przeżytych chorób. Mnóstwo osób pije kawę do śniadania, gdy poczują zmęczenie lub podczas spotkań towarzyskich.
Na związki zawarte w kawie ma wpływ klimat w jakim kawowiec dojrzewał, jak również to czy plantacja była wyżynna czy nizinna. Najlepsze są plantacje wyżynne, gdzie rosną drzewa zaciemniające, przez co klimat tam jest idealny, bo nie ma zbyt dużego nasłonecznienia oraz silnych porywów wiatru. Kawa jest najbardziej aromatycznym produktem w naszej kuchni, gdyż zawiera od 800 do 1000 komponentów, które mają wpływ na smak i aromat.
Molekuły kofeiny |
Pierwszym związkiem kojarzącym nam się z kawą jest kofeina. Jest to substancja pobudzająca, której w ziarnach arabiki jest ok. 0,7-1,6%, a w ziarnach robusty ok. 1,7-4%.
Witaminy zawarte w kawie surowej jak i palonej to:
- kwas foliowy,
- witamina E
- witaminy z grupy B.
Do związków mineralnych zawartych w kawie należą:
- magnez,
- fosfor,
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- sód,
- nikiel,
- cynk,
- miedź,
- kobalt,
- chrom,
- fluor,
- jod.
- kwas mlekowy,
- kwas octowy,
- kwas mrówkowy,
- kwas glikolowy.
Surowa kawa zawiera około 13% białek, które ulegają w większości rozpadowi podczas palenia.
Węglowodanów kawa zawiera około 40% (głównie sacharoza), których zawartość znacznie się zmniejsza po paleniu, a pozostałością po tym są substancje cukrowe, które pozostają w fusach.
1 komentarz:
Ciekawe musze przyznać, wcześniej takich rzeczy nie wiedziałem. Co do kawy to ta od https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-KIMBO-198.html powinna wam zasmakować.
Prześlij komentarz