czwartek, 22 sierpnia 2013

Jak przechowywać kawę

Kawa jest jednym z niewielu produktów, które potrzebują specjalnego przechowywania. Na pewno nikt z nas nie lubi pić mało aromatycznej kawy, której smak też pozostawia wiele do życzenia. Co zrobić, aby nasza kawa zachowała swój niepowtarzalny aromat? Otóż jest kilka rad, których bezwzględnie powinniśmy stosować, aby z naszej kawy nie "uciekły" olejki eteryczne, odpowiedzialne za zapach i smak kawy.
 
Kawa mielona dużo łatwiej przesiąka obcymi zapachami, dlatego też musimy ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kupując kawę już zmieloną, dostajemy ją w specjalnie próżniowo pakowanym opakowaniu. Musimy również pamiętać, żeby nigdy nie przesypywać kawy z fabrycznego opakowania do innego, ponieważ kontakt z powietrzem nie jest wskazany. Podczas kontaktu z powietrzem kawa traci swój aromat, jak również wpływa to negatywnie na jej smak. Jeżeli sami zmielimy kawę ziarnistą musimy pamiętać, że aromat "ulatnia" się już w ciągu kilku minut, dlatego też wskazane jest mielić kawę tuż przed zaparzeniem. Podczas mielenia z kawy ulatniają się olejki eteryczne, odpowiedzialne za intensywny aromat kawy. 
 
Kawę ziarnistą łatwiej przechować, gdyż jej aromat ukryty jest w środku ziarna. Lecz sposób przechowywania kawy ziarnistej jest taki sam jak sposób przechowywania kawy mielonej. 
 
Najłatwiej przechowuje się kawę rozpuszczalną, której nie musimy przekładać z fabrycznego opakowania, powinniśmy tylko trzymać w suchym miejscu i przestrzegać daty spożycia.

Osobną kwestią, w której spiera się mnóstwo ludzi jest to, czy trzymać kawę w lodówce, czy nie. Ma to swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja osobiście uważam, że nie powinno się trzymać kawy, ani w lodówce, ani w zamrażalce. Poddanie kawy takiej niskiej temperaturze powoduje neutralizacje jej smaku i aromatu. Kawa jest podatna na przesiąkanie obcymi zapachami, a przecież chyba nigdzie nie ma aż tylu różnych zapachów, jak w lodówce. Trzymanie kawy w zamrażalniku jest również złym pomysłem, gdyż przy każdym wyjęciu kawy z zamrażalnika do temperatury pokojowej pojawia się na niej wilgoć, która jest niewskazana dla kawy.

Podsumowując najskuteczniejszą metodą, zachowującą świeżość wszystkich wymienionych rodzajów kawy jest trzymanie jej w oryginalnym opakowaniu, które jest szczelnie zawiązane klamrą lub umieszczenie kawy wraz z opakowaniem do pojemnika próżniowego. Powinniśmy również sprawdzić szczelność pojemnika, sprawdzając czy po jego zamknięciu nadal wyczuwalny jest zapach kawy. Musimy pamiętać, że pojemnik, w którym będziemy przechowywać kawę koniecznie nie może być przezroczysty i musi być trzymany w ciemnym miejscu pozbawionym wilgoci, gdyż największymi wrogami kawy są: światło, wilgoć, nadmiar powietrza oraz zbyt wysoka temperatura.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...