piątek, 30 sierpnia 2013

Mielenie kawy


Najważniejszą zasadą podczas mielenia jest to, że kawę ziarnistą powinniśmy mielić tuż przed jej zaparzeniem. Kawa zmielona traci swoje właściwości aromatyczne już po kilku minutach od zmielenia, a kawy ziarnistej nie da się pić, gdyż całych ziaren nie da się zaparzyć. Taka kawa wyglądałaby jak zwykła woda lekko zabarwiona z pływającymi ziarnami. Według znawców najlepszym młynkiem do mielenia jest zwykły młynek ręczny, obrotowy lub elektryczny młynek żarnowy. Istnieje jeszcze młynek wirnikowy nożowy, lecz nie jest on tak dobrej jakości jak wcześniej wspomniane. Młynek ten mieli ziarna nierównomiernie, nie ma regulacji grubości, oraz co najgorsze podgrzewa on ziarna podczas mielenia, co pozbawia je tak intensywnego aromatu. To jak kawa jest zmielona ma bardzo duży wpływ na jej smak. 

Kawa może być zmielona na: gruboziarnistą, średniej grubości, drobną, bardzo drobną i po turecku (jak mąka).

  • Kawa gruboziarnista nadaje się do dzbanka, filtrów i kafetierki.
  • Kawa średniej grubości nadaje się do ekspresu przelewowego i ciśnieniowego.
  • Kawa drobno zmielona nadaje się do tygielka, czyli do kawy po turecku.

Więcej o mieleniu przeczytasz w artykule Młynki do kawy.

1 komentarz:

balexar pisze...

Jeśli chodzi o kawy to mnie najbardziej po ostatnich wakacjach przypadły do gustu kawy włoskie. Zasmakowały mi do tego stopnia, że musiałem znaleźć sklep z takimi kawami taki jak ten https://toskanianatalerzu.pl/Kawy_wloskie/, żeby w rzie czego bez problemu móc uzupełnic swoje zapasy :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...