sobota, 25 stycznia 2014

Technika spieniania mleka

Spienianie mleka do kawy jest dość prostą czynnością. Trzeba tylko znać kilka zasad spieniania.

Otóż mleko powinno być tłuste (3,2%), jeżeli spieniamy mleko w ekspresie lub dzbanku, który podczas spieniania podgrzewa mleko, to wlewamy mleko prosto z lodówki, natomiast ubijając ręcznie musimy wziąć mleko ciepłe (ok.60°C).

Spienione mleko do kawy
Spienione mleko do kawy w metalowym dzbanku
W ekspresie ciśnieniowym z dyszą do spieniania mleka: mleko nalewamy do połowy dzbanka, gdyż podczas spieniania jego objętość prawie dwukrotnie się zwiększy. Następną czynnością jest zanurzenie dyszy i poruszanie tak dyszą lub dzbankiem, aby utworzył się wir. Trzymamy rękę pod dzbankiem, co pozwoli nam poczuć, kiedy mleko stanie się gorące i osiągnie temperaturę około 60-65°C. Po każdym spienianiu trzeba dokładnie oczyścić dyszę ekspresu. Dobrze spienione mleko jest gładkie, natomiast niepożądane są na nim powstałe bąble. Jeżeli już tak się stanie trzeba lekko uderzać dnem dzbanka o twardą powierzchnię.

Istnieją również spieniacze automatyczne, wyglądające jak zwykły dzbanek, które podczas spieniania mleka podgrzewają je od razu.

Na rynku można też nabyć ręczne spieniacze do mleka, przypominające spiralkę na końcu małego urządzenia podobnego do blendera, tylko że o wiele mniejszego. Sposób ubijania jest bardzo prosty. Otóż mleko podgrzewamy do temperatury około 60°C, wkładamy spieniacz tak, aby z mleka utworzył się wir. Spieniamy dotąd, aż utworzy się gładka pianka bez żadnych bąbelków.

Innym przykładem ręcznego spieniacza jest wysoki metalowy pojemnik, z przykrywka, na końcu której przymocowane jest sitko o średnicy tego naczynia. Do naczynia wlewamy już ciepłe mleko i ubijamy mleko poruszając końcówką w górę i w dól przez ok 1 minutę.

Tak oto spienione mleko (nie ważne którym sposobem) jest gotowe do tego, aby tworzyć nim rysunki na powierzchni kawy, bądź też warstwowe kawy.

sobota, 23 listopada 2013

Zasada 4M

Zasada 4M jest nam potrzebna do przygotowania prawidłowego włoskiego espresso. W języku włoskim oznacza:
    Zasada 4M kawa ziarnista
  • La Miscela (mieszanka ziaren najlepszej jakości),
  • La Macinatura (grubość ziaren, najlepiej zmielone tuż przed zaparzeniem),
  • La Mano (umiejętności baristy, który obsługuje maszynę),
  • La Macchina (ekspres ciśnieniowy dobrej jakości).
Jest to zasada, której trzeba się trzymać podczas przygotowania idealnego espresso. Espresso to kawa, która na pierwszy rzut oka kojarzy nam się z Włochami, ale to nie oznacza, że nam (ludziom nie mieszkającym we Włoszech) nie wyjdzie tak aromatyczna i przepyszna kawa. Aby tak się stało wszystko musi być dobrej jakości, a te cztery elementy zasady 4M muszą być spełnione. Ekspres do kawy musi być zadbany i systematycznie czyszczony, ziarna kawy muszą być dobrej jakości i zmielone równomiernie. Tak przyrządzone espresso pozwala wydobyć z kawy prawdziwy smak i aromat w małej filiżance. Zbyt drobno zmielona kawa jest gorzka i przypomina spalony smak, za grubo zmielona jest wodnista i pozbawiona pianki.

niedziela, 20 października 2013

Pozytywne właściwości kawy

Kawa pita w zalecanych ilościach posiada właściwości lecznicze. Naukowcy nie są w stanie ustalić czy kawa tak naprawdę pomaga, czy też szkodzi człowiekowi. Zalecana dawka kofeiny dziennie to 100 - 400 miligramów (1-4 filiżanek kawy), powyżej 1000 mg jest to dawka trująca, a powyżej 3 gram dawka śmiertelna. Zalecana dawka spożycia kofeiny posiada również mnóstwo pozytywnych właściwości, które zmniejszają ryzyko zachorowań na różnego typu choroby. Picie kawy w odpowiedniej ilości może mieć właściwości takie jak:
    Pozytywne właściwości kawy ziarnistej
  • wzmaga koncentrację,
  • przyśpiesza metabolizm,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka: wątroby, skóry, okrężnicy, piersi, pęcherza (u palaczy) i nerek,
  • jako peeling poprawia stan skóry oraz jej ukrwienie, redukuje cellulit,
  • polepsza pamięć,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona,
  • może przeciwdziałać próchnicy,
  • polepsza perystaltykę jelit,
  • zmniejsza zakwasy,
  • podwyższa ciśnienie,
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II,
  • działa pobudzająco.

    niedziela, 6 października 2013

    Negatywne właściwości kawy

    Negatywny wpływ kawy na nasz organizm spowodowany jest przeważnie nadmiernym jej spożyciem. Dozwolone jest picie do około 4 filiżanek dziennie. Śmiertelna dawka kofeiny to 80 filiżanek kawy na dzień, więc w prawdzie niewiarygodna ilość do wypicia. Jednak, gdy ktoś pije więcej niż dopuszczalną ilość tego napoju, może się liczyć z jej negatywnymi skutkami takimi jak:
      Negatywne właściwości kawy ziarnistej
    • zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca,
    • utrudnia zasypianie,
    • podwyższa cholesterol,
    • wzmaga uczucie niepokoju i rozdrażnienia,
    • powoduje żółknięcie zębów,
    • wypłukuje magnez i wapń z organizm.
    Kobietom w ciąży nie zaleca się picia kawy, dla dobra dziecka.

    Pamiętać trzeba jednak, że prawdziwa kawa parzona ze świeżo zmielonych ziaren kawy to jednak coś zupełnie innego niż wszelkie kawy rozpuszczalne czy produkty, które są o smaku kawy, a składają się w przeważającej większości z zupełnie innych składników (koniecznie czytajcie skład tego co pijecie czy jecie!). O negatywnych skutkach tego typu produktów nie będziemy jednak pisać, bo to jest zupełnie inny temat.

    środa, 25 września 2013

    Odmiany kawy Arabiki

    Na świecie uprawia się kilkadziesiąt różnych odmian kawy Arabiki. Oto niektóre z nich:
    • Brazylia Santos,
    • Burundi Fully Washed AA,
    • Dominikana Barahona,
    • Etiopia Djimmah,
    • Etiopia Sidamo,
    • Etiopia Yrgacheffe,
    • Etiopia Harrar,
    • Gwatemala HB,
    • Gwatemala Maragogype,
    • Honduras HG,
    • India Plantation A,
    • Indie Monsooned Malabar,
    • Indonezja Sulawesi Kalossi,
    • Jamaica Blue Mountain,
    • Java Jampit,
    • Kenia AA,
    • Kolumbia Excelso,
    • Kolumbia Supremo,
    • Kostaryka SHB Tarazu,
    • Malawi AA,
    • Meksyk Altura,
    • Meksyk Maragogype,
    • Nikaragua Maragogype,
    • Nikaragua SHG EP,
    • Panama SHB EP,
    • Papua Nowa Gwinea,
    • Peru HB,
    • Salvador SHG,
    • Sumatra Lintung,
    • Tanzania AA,
    • Uganda Bugisu AA,
    • Zambia AA,
    • Zimbabwe AA.

    sobota, 14 września 2013

    Kawa bezkofeinowa

    Jak wiadomo, kawa jest produktem, który zawiera największą ilość kofeiny ze wszystkich produktów spożywczych. Kawa bezkofeinowa pozyskiwana jest z naturalnych ziaren kawy naturalnej, które najpierw poddawane są procesowi dekofeinizacji.

    Dekofeinizacja przeprowadzana jest przed paleniem surowych ziaren i polega na pozbawieniu surowych ziaren kofeiny. Wyróżniamy trzy metody dekofeinizacji:
    • Metoda tradycyjna, polega na płukaniu ziaren wodą. Metoda musiała zostać ulepszona, gdyż wraz z kofeiną wypłukiwane były komponenty smakowe i aromatyczne. Obecnie woda, którą płukane są ziarna zostaje nasycona komponentami smakowymi i aromatycznymi, dzięki czemu jej smak i aromat jest prawie nie do odróżnienia od zwykłej kawy.
    • Metodą z użyciem rozpuszczalników chemicznych, która polega na poddaniu zielonych ziaren kawy działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, co powoduje powiększenie się ziaren i ich pęcznienie, przez co łatwiej usunąć z nich kofeinę. Następnie również pod ciśnieniem, kofeina usuwana jest rozpuszczalnikiem, który najpierw musi osiągnąć temperaturę wrzenia. Pozostałości rozpuszczalnika są usuwane parą wodną i suszeniem, a kofeina, która została usunięta z ziaren może zostać przeznaczona do innego celu.
    • Trzecim rodzajem dekofeinizacji jest ekstrakcja dwutlenkiem węgla. Jest to proces usuwania kofeiny pod bardzo wysokim ciśnieniem, tak aby utrzymać dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym, czyli stanie pomiędzy cieczą, a gazem. Dwutlenek węgla w takim stanie pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze traktowany jest jako rozpuszczalnik, który usuwa kofeinę z zielonych ziaren kawy.
    Mimo swej nazwy kawa bezkofeinowa, która poddana została wcześniej procesowi dekofeinizacji i tak zawiera kofeinę, tylko w znacznie mniejszych ilościach. Ilość kofeiny w kawie bezkofeinowej jest ściśle określona przez przepisy prawne i wynosi 0.1%, a 0.3% w kawie rozpuszczalnej. Kawa w takim stopniu pozbawiona kofeiny jest lepszą alternatywą dla osób, które mają zakaz jej picia, czyli przede wszystkim wrzodowcom i osobom cierpiącym na nadciśnienie, jak również kobietom w ciąży. Jest to trochę lepsze wyjście niż zwykła mała czarna, natomiast lekarze są zdania, że w czasie choroby wrzodowej kawę powinno się całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu.

    Kawa bezkofeinowa jest lepszym rozwiązaniem, a niekiedy koniecznością dla niektórych, ale należy pamiętać, że podczas jej picia również potrzebny jest umiar i rozwaga.

    sobota, 7 września 2013

    Kraje, w których uprawia się kawę

    Główne państwa, w których uprawia się poszczególne gatunki kaw:
    • Arabika
    - Dominikana
    - Boliwia
    - Haiti
    - Honduras
    - Gwinea
    - Wenezuela
    - Jamajka
    - Zimbabwe
    - Kenia
    - Salwador
    - Peru
    - Meksyk
    - Kuba
    - Kostaryka
    • Robusta
    - Wietnam
    - Wybrzeże Kości Słoniowej
    - Tajlandia
    - Togo
    • Arabika i Robusta
    - Brazylia
    - Ekwador
    - Filipiny
    - Gwatemala
    - Tanzania
    - Uganda
    - Indie
    - Indonezja
    - Kamerun
    - Kongo
    - Madagaskar

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...