niedziela, 20 października 2013

Pozytywne właściwości kawy

Kawa pita w zalecanych ilościach posiada właściwości lecznicze. Naukowcy nie są w stanie ustalić czy kawa tak naprawdę pomaga, czy też szkodzi człowiekowi. Zalecana dawka kofeiny dziennie to 100 - 400 miligramów (1-4 filiżanek kawy), powyżej 1000 mg jest to dawka trująca, a powyżej 3 gram dawka śmiertelna. Zalecana dawka spożycia kofeiny posiada również mnóstwo pozytywnych właściwości, które zmniejszają ryzyko zachorowań na różnego typu choroby. Picie kawy w odpowiedniej ilości może mieć właściwości takie jak:
    Pozytywne właściwości kawy ziarnistej
  • wzmaga koncentrację,
  • przyśpiesza metabolizm,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka: wątroby, skóry, okrężnicy, piersi, pęcherza (u palaczy) i nerek,
  • jako peeling poprawia stan skóry oraz jej ukrwienie, redukuje cellulit,
  • polepsza pamięć,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i Parkinsona,
  • może przeciwdziałać próchnicy,
  • polepsza perystaltykę jelit,
  • zmniejsza zakwasy,
  • podwyższa ciśnienie,
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II,
  • działa pobudzająco.

    niedziela, 6 października 2013

    Negatywne właściwości kawy

    Negatywny wpływ kawy na nasz organizm spowodowany jest przeważnie nadmiernym jej spożyciem. Dozwolone jest picie do około 4 filiżanek dziennie. Śmiertelna dawka kofeiny to 80 filiżanek kawy na dzień, więc w prawdzie niewiarygodna ilość do wypicia. Jednak, gdy ktoś pije więcej niż dopuszczalną ilość tego napoju, może się liczyć z jej negatywnymi skutkami takimi jak:
      Negatywne właściwości kawy ziarnistej
    • zwiększa prawdopodobieństwo chorób serca,
    • utrudnia zasypianie,
    • podwyższa cholesterol,
    • wzmaga uczucie niepokoju i rozdrażnienia,
    • powoduje żółknięcie zębów,
    • wypłukuje magnez i wapń z organizm.
    Kobietom w ciąży nie zaleca się picia kawy, dla dobra dziecka.

    Pamiętać trzeba jednak, że prawdziwa kawa parzona ze świeżo zmielonych ziaren kawy to jednak coś zupełnie innego niż wszelkie kawy rozpuszczalne czy produkty, które są o smaku kawy, a składają się w przeważającej większości z zupełnie innych składników (koniecznie czytajcie skład tego co pijecie czy jecie!). O negatywnych skutkach tego typu produktów nie będziemy jednak pisać, bo to jest zupełnie inny temat.

    środa, 25 września 2013

    Odmiany kawy Arabiki

    Na świecie uprawia się kilkadziesiąt różnych odmian kawy Arabiki. Oto niektóre z nich:
    • Brazylia Santos,
    • Burundi Fully Washed AA,
    • Dominikana Barahona,
    • Etiopia Djimmah,
    • Etiopia Sidamo,
    • Etiopia Yrgacheffe,
    • Etiopia Harrar,
    • Gwatemala HB,
    • Gwatemala Maragogype,
    • Honduras HG,
    • India Plantation A,
    • Indie Monsooned Malabar,
    • Indonezja Sulawesi Kalossi,
    • Jamaica Blue Mountain,
    • Java Jampit,
    • Kenia AA,
    • Kolumbia Excelso,
    • Kolumbia Supremo,
    • Kostaryka SHB Tarazu,
    • Malawi AA,
    • Meksyk Altura,
    • Meksyk Maragogype,
    • Nikaragua Maragogype,
    • Nikaragua SHG EP,
    • Panama SHB EP,
    • Papua Nowa Gwinea,
    • Peru HB,
    • Salvador SHG,
    • Sumatra Lintung,
    • Tanzania AA,
    • Uganda Bugisu AA,
    • Zambia AA,
    • Zimbabwe AA.

    sobota, 14 września 2013

    Kawa bezkofeinowa

    Jak wiadomo, kawa jest produktem, który zawiera największą ilość kofeiny ze wszystkich produktów spożywczych. Kawa bezkofeinowa pozyskiwana jest z naturalnych ziaren kawy naturalnej, które najpierw poddawane są procesowi dekofeinizacji.

    Dekofeinizacja przeprowadzana jest przed paleniem surowych ziaren i polega na pozbawieniu surowych ziaren kofeiny. Wyróżniamy trzy metody dekofeinizacji:
    • Metoda tradycyjna, polega na płukaniu ziaren wodą. Metoda musiała zostać ulepszona, gdyż wraz z kofeiną wypłukiwane były komponenty smakowe i aromatyczne. Obecnie woda, którą płukane są ziarna zostaje nasycona komponentami smakowymi i aromatycznymi, dzięki czemu jej smak i aromat jest prawie nie do odróżnienia od zwykłej kawy.
    • Metodą z użyciem rozpuszczalników chemicznych, która polega na poddaniu zielonych ziaren kawy działaniu pary wodnej pod ciśnieniem, co powoduje powiększenie się ziaren i ich pęcznienie, przez co łatwiej usunąć z nich kofeinę. Następnie również pod ciśnieniem, kofeina usuwana jest rozpuszczalnikiem, który najpierw musi osiągnąć temperaturę wrzenia. Pozostałości rozpuszczalnika są usuwane parą wodną i suszeniem, a kofeina, która została usunięta z ziaren może zostać przeznaczona do innego celu.
    • Trzecim rodzajem dekofeinizacji jest ekstrakcja dwutlenkiem węgla. Jest to proces usuwania kofeiny pod bardzo wysokim ciśnieniem, tak aby utrzymać dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym, czyli stanie pomiędzy cieczą, a gazem. Dwutlenek węgla w takim stanie pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze traktowany jest jako rozpuszczalnik, który usuwa kofeinę z zielonych ziaren kawy.
    Mimo swej nazwy kawa bezkofeinowa, która poddana została wcześniej procesowi dekofeinizacji i tak zawiera kofeinę, tylko w znacznie mniejszych ilościach. Ilość kofeiny w kawie bezkofeinowej jest ściśle określona przez przepisy prawne i wynosi 0.1%, a 0.3% w kawie rozpuszczalnej. Kawa w takim stopniu pozbawiona kofeiny jest lepszą alternatywą dla osób, które mają zakaz jej picia, czyli przede wszystkim wrzodowcom i osobom cierpiącym na nadciśnienie, jak również kobietom w ciąży. Jest to trochę lepsze wyjście niż zwykła mała czarna, natomiast lekarze są zdania, że w czasie choroby wrzodowej kawę powinno się całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu.

    Kawa bezkofeinowa jest lepszym rozwiązaniem, a niekiedy koniecznością dla niektórych, ale należy pamiętać, że podczas jej picia również potrzebny jest umiar i rozwaga.

    sobota, 7 września 2013

    Kraje, w których uprawia się kawę

    Główne państwa, w których uprawia się poszczególne gatunki kaw:
    • Arabika
    - Dominikana
    - Boliwia
    - Haiti
    - Honduras
    - Gwinea
    - Wenezuela
    - Jamajka
    - Zimbabwe
    - Kenia
    - Salwador
    - Peru
    - Meksyk
    - Kuba
    - Kostaryka
    • Robusta
    - Wietnam
    - Wybrzeże Kości Słoniowej
    - Tajlandia
    - Togo
    • Arabika i Robusta
    - Brazylia
    - Ekwador
    - Filipiny
    - Gwatemala
    - Tanzania
    - Uganda
    - Indie
    - Indonezja
    - Kamerun
    - Kongo
    - Madagaskar

    piątek, 30 sierpnia 2013

    Mielenie kawy


    Najważniejszą zasadą podczas mielenia jest to, że kawę ziarnistą powinniśmy mielić tuż przed jej zaparzeniem. Kawa zmielona traci swoje właściwości aromatyczne już po kilku minutach od zmielenia, a kawy ziarnistej nie da się pić, gdyż całych ziaren nie da się zaparzyć. Taka kawa wyglądałaby jak zwykła woda lekko zabarwiona z pływającymi ziarnami. Według znawców najlepszym młynkiem do mielenia jest zwykły młynek ręczny, obrotowy lub elektryczny młynek żarnowy. Istnieje jeszcze młynek wirnikowy nożowy, lecz nie jest on tak dobrej jakości jak wcześniej wspomniane. Młynek ten mieli ziarna nierównomiernie, nie ma regulacji grubości, oraz co najgorsze podgrzewa on ziarna podczas mielenia, co pozbawia je tak intensywnego aromatu. To jak kawa jest zmielona ma bardzo duży wpływ na jej smak. 

    Kawa może być zmielona na: gruboziarnistą, średniej grubości, drobną, bardzo drobną i po turecku (jak mąka).

    • Kawa gruboziarnista nadaje się do dzbanka, filtrów i kafetierki.
    • Kawa średniej grubości nadaje się do ekspresu przelewowego i ciśnieniowego.
    • Kawa drobno zmielona nadaje się do tygielka, czyli do kawy po turecku.

    Więcej o mieleniu przeczytasz w artykule Młynki do kawy.

    czwartek, 22 sierpnia 2013

    Jak przechowywać kawę

    Kawa jest jednym z niewielu produktów, które potrzebują specjalnego przechowywania. Na pewno nikt z nas nie lubi pić mało aromatycznej kawy, której smak też pozostawia wiele do życzenia. Co zrobić, aby nasza kawa zachowała swój niepowtarzalny aromat? Otóż jest kilka rad, których bezwzględnie powinniśmy stosować, aby z naszej kawy nie "uciekły" olejki eteryczne, odpowiedzialne za zapach i smak kawy.
     
    Kawa mielona dużo łatwiej przesiąka obcymi zapachami, dlatego też musimy ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kupując kawę już zmieloną, dostajemy ją w specjalnie próżniowo pakowanym opakowaniu. Musimy również pamiętać, żeby nigdy nie przesypywać kawy z fabrycznego opakowania do innego, ponieważ kontakt z powietrzem nie jest wskazany. Podczas kontaktu z powietrzem kawa traci swój aromat, jak również wpływa to negatywnie na jej smak. Jeżeli sami zmielimy kawę ziarnistą musimy pamiętać, że aromat "ulatnia" się już w ciągu kilku minut, dlatego też wskazane jest mielić kawę tuż przed zaparzeniem. Podczas mielenia z kawy ulatniają się olejki eteryczne, odpowiedzialne za intensywny aromat kawy. 
     
    Kawę ziarnistą łatwiej przechować, gdyż jej aromat ukryty jest w środku ziarna. Lecz sposób przechowywania kawy ziarnistej jest taki sam jak sposób przechowywania kawy mielonej. 
     
    Najłatwiej przechowuje się kawę rozpuszczalną, której nie musimy przekładać z fabrycznego opakowania, powinniśmy tylko trzymać w suchym miejscu i przestrzegać daty spożycia.

    Osobną kwestią, w której spiera się mnóstwo ludzi jest to, czy trzymać kawę w lodówce, czy nie. Ma to swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ja osobiście uważam, że nie powinno się trzymać kawy, ani w lodówce, ani w zamrażalce. Poddanie kawy takiej niskiej temperaturze powoduje neutralizacje jej smaku i aromatu. Kawa jest podatna na przesiąkanie obcymi zapachami, a przecież chyba nigdzie nie ma aż tylu różnych zapachów, jak w lodówce. Trzymanie kawy w zamrażalniku jest również złym pomysłem, gdyż przy każdym wyjęciu kawy z zamrażalnika do temperatury pokojowej pojawia się na niej wilgoć, która jest niewskazana dla kawy.

    Podsumowując najskuteczniejszą metodą, zachowującą świeżość wszystkich wymienionych rodzajów kawy jest trzymanie jej w oryginalnym opakowaniu, które jest szczelnie zawiązane klamrą lub umieszczenie kawy wraz z opakowaniem do pojemnika próżniowego. Powinniśmy również sprawdzić szczelność pojemnika, sprawdzając czy po jego zamknięciu nadal wyczuwalny jest zapach kawy. Musimy pamiętać, że pojemnik, w którym będziemy przechowywać kawę koniecznie nie może być przezroczysty i musi być trzymany w ciemnym miejscu pozbawionym wilgoci, gdyż największymi wrogami kawy są: światło, wilgoć, nadmiar powietrza oraz zbyt wysoka temperatura.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...